Augustin Němejc

Voor aanvang van het examenjaar was André op vakantie in het Tsjechische plaatje Nepomuk (net onder Pilzen). Op de heilige Johannes van Nepomuk na, was schilder Augustin Němejc (1861-1938) de bekendste Nepomukker ooit. Met zijn schilderijen verwierf hij wereldfaam. André zag veel van zijn werk in het museum met zijn naam. Nemejcs huis is in 2006 door de gemeente gekocht, opgeknapt en in 2010 geopend voor publiek. André bezocht dit woonhuis.

Wat maakt zijn werk zo bijzonder? 

Nemejc begon als klokkenmaker en trok naar Oostenrijk en Italië. Maar hij wilde schilderen. in 1883 begon hij in Praag aan de schildersacademie. Eén van zijn eerste werken werd gekocht door prinses Vilemina Auersperg en ging op in een brand. The replica “Lumir sings for Muses” (1885) is nog te zien. 

Aan het begin van de 20e eeuw werden een groot museum en theater gebouwd in Pilzen. Nemejc maakte er veel werk voor. Daarna studeerde hij in Parijs verder aan zijn schildervaardigheden. 

Zijn bekendste werk is “Hopeless Love” (1890). Hij schildert met poëtisch inzicht over het dagelijks leven. Het gaat hem om de gevoelens van de mensen, die hij o.a. via gezichtsexpressies weergeeft. Soms is de achtergrond vaag, niet af of verdwenen en doen alleen de mensen met hun expressie er toe. Zijn werk is van onsterfelijke waarde voor de regionale cultuur.