
Soms zijn emoties overduidelijk van het gezicht af te lezen.
Maar soms zijn emoties helemaal niet zo duidelijk zichtbaar. Het zijn dan de minuscule verschillen die de emotie aangeven.
Om emoties in kaart te kunnen brengen is er een codering ontwikkelt. Elke code geeft een eigen minuscule plekje van het gezicht met een eigen kenmerkende beweging aan. Op de afbeelding hieronder staan wat voorbeelden .
Er zijn wetenschappers die stellen dat emoties bij mensen en dieren overeenkomen.
Het aantal verschillende gezichtsuitdrukkingen dat gecatalogiseerd is, ligt boven de 10.000.
Evolutiedeskundige Charles Darwin stelde destijds dat er zes universele basisemoties te onderscheiden waren, die aan het gezicht af te lezen zijn; angst, blijheid, verdriet, boosheid, verwondering en walging. Paul Ekman toonde dit aan (zelfs met onderzoek bij primitieve stammen) en werd daarmee een van de belangrijkste psychologen van de 20e eeuw. David Matsumoto ontdekte dat zelfs blindgeboren mensen dezelfde gezichtsexpressies hebben. Hieruit valt te concluderen dat het aangeboren is.[1]
Samen met Wallace Friesen heeft Ekman het Facial Action Coding System (FACS) en de Analytic Facial Coding (AFC) ontwikkeld. Deze worden nog steeds als een wetenschappelijke manieren gezien om gezichtsuitdrukkingen te analyseren.[2] De Amerikaanse nationale veiligheidsdiensten hebben hierop een Codingsystem gebaseerd om luchthavens beter te kunnen beveiligen (wat overigens geen succes had).[3] Ekman trainde zelfs geheimagenten, om op deze manier 90% in plaats van 56% van de emoties te herkennen.[4] Bij deze systemen zijn overigens op zeven universele basisemoties gebaseerd. In plaats van walging worden afkeer en minachting gebruikt.
[1] SQAN
[2] SQAN
[3] Chivo
[4] Edwards
Bibliografie
- Chivo. „Basisemoties, niet of nooit geweest.” 7 april 2016. Chivo. <http://chivo.nl/geen-basisemoties/>.
- Edwards, Vanessa van. „Leugens herkennen als een geheimagent in 3 stappen.” 2018. Tijdwinst. https://assertief.nl/leugens-herkennen/. 20 september 2018.
- SQAN. SQAN. 2017. september 2018. <http://www.sqan.be/>.