Dieric Bouts en Bill Viola

Voor een deel van het werk ‘Mirjam‘ heeft AnDré zich laten inspireren door Mater Dolorosa en Christus met doornenkroon van Dieric Bouts (Vlaams primitief uit 1415-1475). Bouts hoort bij de schilderschool van de Vlaamse primitieven, die bij de Noordelijke Renaissance horen. In die tijd haalden schilders hun ‘helden’ (die iedereen zo ook wel kende) uit de context, om zo (zonder afgeleid te worden door overbodige details) beter de gevoelswereld weer te kunnen geven. Middeleeuwse schrijvers als Gert Grote en Thomas à Kempis stelden al voor om te mediteren bij een afbeelding van alleen het hoofd van bijvoorbeeld de lijdende Christus. André verwijst dus voor het close-upgebruik in de Westerse kunst naar de oorsprong in de 15e-eeuw. Hij legt een linkt met de paneelschilderkunst van vroeger. André confronteert de kijker met een verzameling empathie opwekkende emoties. Doordat verschillende emoties tegelijk in delen en gecombineerd in beeld komen, kunnen emoties worden versterkt of de kijker verward. 

Een andere inspiratiebron is Bill Viola, die bekend is van zijn immens vertraagde video’s. Eén ervan is Dolorosa. Naast slow motion is ook close-up iets dat de aandacht van de kijker vast kan houden. Dit gebeurt dit digitale tweeluikje uit The Passions-serie. Viola werkt hier voor het eerst met LCD-schermen (als van laptops). Waar hij voorheen indrukwekkend grote schermen koos, kiest hij hier voor kleine schermen met vlijmscherpe LCD-kwaliteit. Bij Viola versterken de twee acteurs elkaars verdriet, maar reageren onafhankelijk van elkaar. Door slow motion en close-up zien we elk detail. Ook Viola vindt inspiratie in de schilderkunst van de 15e-eeuw. 

André Broens, Mirjam (fragment), 2018. Video, 16 minutenloop. Fotografie: André Broens. 

Dieric Bouts, Mater Dolorosa / Ecce Homo, 1470-1475, tweeluik, olieverf op hout. National Gallery Londen. Fotografie: Sailko. 

Bill Viola, Dolorosa, 2000. Kleurvideo-tweeluik op twee vrijstaande verticale LCD-flatpanels, ingelijst en samen scharnierend, 11 minutenloop, 16×24,5×5,75 inches. Fotografie: onbekend.